Re-integratie en werken na kanker

Sinds ongeveer anderhalf jaar werk ik samen met Ragna van Hummel, zij is eigenaar van re-integratiebureau Re-turn. Re-turn is een bureau dat zich richt op werken na kanker. Ragna heeft mij benaderd omdat ik het Stress Relief Programma van Heartmath geef en zij uit ervaring met een aantal van haar cliënten wist dat dit een positief effect heeft bij vermoeidheid- en concentratieklachten, die vaak voorkomen na chemotherapie en bestraling, en ook helpt bij het krijgen van greep op emoties.

Naast een workshop van Irmi Klijntunte en Henk Fransen “Omgaan met kanker” die ik gevolgd heb via Heartmath, heb ik via Re-turn een training gevolgd over de sociale en lichamelijke aspecten die je als coach kunt tegenkomen bij het werken met kankerpatiënten.

Ragna vertelde me wat zij zoal doet voor haar cliënten en ik verbaasde met erover wat er allemaal komt kijken bij het werken na kanker. Zij vertelde me dat mensen al genoeg aan hun hoofd hebben met het herstellen van hun ziekte en dat zij hen alle rompslomp met werkgevers, UWV, wet Poortwachter e.d. uit handen kan nemen en op maat een begeleiding samenstelt die soms ook een Stress Relief Programma of een bewegingsprogramma (bijvoorbeeld Herstel en Balans) omvat en altijd een begeleiding door een (loopbaan)coach.

Naast de onzekerheid over de gezondheid komen er bij kankerpatiënten een hoop onzekerheden bij betreffende werk en inkomen. Zeker als ze langere tijd ziek zijn, wat helaas bij kanker vaak het geval is. Re-turn kan antwoorden geven op alle vragen die te maken hebben met werk , uitkering en re-integratie.Werken na kanker

Voor een kankerpatiënt is het bijvoorbeeld soms lastig om met de werkgever te overleggen over re-integratie. Vaak is er geen onwil bij werkgevers, maar weten zij gewoon niet goed hoe zij met een werknemer die kanker heeft moeten omgaan en hebben zij ook niet alle kennis over de regelgeving hieromtrent. Re-turn kan hierin bemiddelen en een gesprek met de werkgever aangaan. Zij merkt vaak een opluchting bij de werkgever die vaak welwillend is, maar vaak ook veel vragen heeft die hij/zij niet altijd durft te stellen.

Zij heeft ook het initiatief genomen voor het boek “Werken na kanker”, een praktisch naslagwerk dat op het bureau van elke bedrijfsarts zou moeten liggen, maar ook voor kankerpatiënten een enorme bron van informatie is in het land van Poortwachter, UWV en andere instanties en regelingen.  Ook financieel zijn er een hoop haken en ogen waarover dit boek helderheid geeft.

Ik vind het fantastische aan de werkwijze van Ragna dat ze behalve het praktische regelwerk, vooral ook het herstel van de kankerpatiënt belangrijk vindt en voor iedereen een programma op maat samenstelt wat gericht is op herstel en weer aan het werk gaan!

Ik hoop nog lang met haar samen te mogen werken en heel veel kankerpatiënten met het Stress Relief Programma te begeleiden om een optimaal herstel na kanker te bereiken.

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*