Dit boek (en video) veranderde mijn visie op stress

Een positieve kijk op stress

Een tijdje geleden al zag ik op TEDeX een boeiende video over de positieve kanten van stress die door Kelly McGonical wordt gegeven.

Stanford University psycholoog Kelly McGonigal is een leider in de groeiende gebied van “science-help”. Door middel van boeken, artikelen, cursussen en workshops, helpt McGonigal ons om de meest recente wetenschappelijke inzichten in de psychologie, neurowetenschappen en geneeskunde te begrijpen en in ons leven te implementeren.

Hier is een link naar het nederlandse transcript, als je de video niet wilt laden.

Review boek “The upside of stress”

Review the upside of stress
Een positieve kijk op stress

In mei van dit jaar kwam haar boek “The upside of stress” uit (helaas alleen nog in het engels). Ik heb het boek gekocht omdat ik erg nieuwsgierig was naar de achtergronden van de dingen die ze in haar video beweert en de onderzoeken die ze aanhaalt.

Zo blijkt het van grote invloed wat jouw overtuiging over stress is. Als je denkt dat stress “slecht” is, dan heeft dat lichamelijke negatieve reacties die inderdaad op den duur je gezondheid kunnen beïnvloeden. Ben je er echter van overtuigd dat stress goed voor je is, dan geldt het tegendeel! Het is dus uitermate belangrijk hoe jouw overtuiging over stress is en voor coaches, gezondheidsmedewerkers, artsen, politici etc. is het dus erg belangrijk om geen negatieve boodschap over stress te brengen.

Ze relativeert in haar boek ook de onderzoeken die vaak aangehaald worden over de “vecht- en vluchtreactie”. Deze zijn bijna altijd bij muizen gedaan die in extreme toestanden gebracht worden. Niet echt vergelijkbaar met veel situaties van de mens. Door meer begrip te krijgen over de lichamelijke processen kun je ook leren hoe je stress beter kunt reguleren in plaats van onderdrukken of vermijden. Zo is biofeedback bijvoorbeeld een goed middel om stress te reguleren.

Ook gaat ze in op de positieve kant van stress die te maken heeft met betekenis. Als iets betekenis voor je heeft, ben je er opgewonden over en geeft het je stress. Uit grootschalig enquete onderzoek in verschillende landen blijkt dat mensen met stress ook meer plezier en geluk beleven. Als niets stress oplevert is, lijkt er een soort zinloosheid te zijn die niet gelukkig maakt.

Verder beschrijft ze een aantal onderzoeken die laten zien dat je stress ook kunt gebruiken om beter te presteren, vooral als je zelf beseft dat spanning je net dat beetje extra kan geven om iets te bereiken.

Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die in hele stressvolle situaties andere mensen helpen, zij minder last hebben van deze ervaringen. Ze haalt hierover ook een aantal interessante onderzoeken aan.

Als je dit boekt leest is dit eigenlijk al een “mindset” interventie. Zo’n interventie kan je overtuiging over stress veranderen en door een positievere kijk op stress te krijgen, zorg je er dus eigenlijk zelf voor dat stress minder slecht is voor je! Een aanrader dus..

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Getagd met , , , , ,

0 Comments on “Dit boek (en video) veranderde mijn visie op stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*