ASMR, wat is dat nou voor iets geks?

ASMR, een toevallig ontdekte effectieve ontspanningsmethode of de zoveelste hype?

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Op Youtube zijn er talloze filmpje met gefluister, subtiele geluiden en andere vreemde beelden, die bij sommige mensen een tintelend gevoel op de schedel opwekken, die soms ook nog verder trek langs de ruggengraat, het wordt dan ook wel “Brain orgasm” genoemd. De filmpjes komen in eerste instantie heel vreemd over, maar hebben op veel mensen een ontspannende werking.

Dit was voor mij wel een aanleiding om me er eens wat meer in te verdiepen. Nu blijkt er in 2014 al een artikel over geschreven te zijn in het NRC, genaamd “Fluistermeisjes”. Daarin wordt ook een Nederlands meisje genoemd dat al behoorlijk veel bekeken wordt. Ook “De wereld draait door” had er al een item over. Daar is onder andere Ilse Blansert te gast, een “ASMR fluistermeisje” dat al sinds 2011 filmpjes maakt en inmiddels is geëmigreerd naar Canada. In één van haar filmpjes legt ze uit wat ASMR precies is:

Ik heb een aantal filmpjes bekeken en zie raakvlakken met EMDR en Cranio-Sacraal Therapie. Bij EMDR wordt vaak gebruik gemaakt van tikkende geluiden die afwisselend bij het linker en het rechteroor hoorbaar zijn of het heen en weer gaan van de vinger voor de ogen van iemand. Bij veel ASMR filmpjes zijn de geluiden apart voor het linker- en rechteroor opgenomen. In de filmpjes worden de geluiden dan ook vaak afwisselend links en rechts ter gehore gebracht. Een slaapband hoofdtelefoon is bijvoorbeeld heel handig als je ASMR wilt gebruiken om in te slapen en je de ASMR effecten optimaal wilt beluisteren.

ASMR wordt vooral veel gebruikt bij slaapproblemen en veel makers van de filmpjes hebben er zelf veel baat bij gehad om te ontspannen en van hun slaapproblemen af te komen.

In eerste instantie komt het over als een erg vreemd fenomeen, maar als je er verder over nadenkt is het misschien toch niet zo raar. EMDR is bijvoorbeeld gebaseerd op de vele oogbewegingen die je onbewust maakt tijdens je REM slaap. Dan zou het als je logisch nadenkt, best wel eens zo kunnen zijn dat het luisteren naar geluiden die afwisselend in je linker- en rechteroor komen (wat ook bij EMDR vaak gebruikt wordt), je helpen om in je onderbewuste ervaringen te verwerken.

De gefluisterde woorden en geluiden zijn vaak van een geruststellend karakter en verschillende geluiden spreken verschillende mensen aan. Zo kan een knisperend geluid voor de ene persoon geruststellend werken, maar voor de andere totaal niet. De kunst is om op zoek te gaan naar wat bij jou past.

Als baby hebben we natuurlijk (bijna) allemaal het geruststellende en liefdevolle gefluister van onze ouders gehoord. En dat weten we natuurlijk niet meer bewust. Ik kan me wel voorstellen dat bepaalde geluiden en gerichte aandacht (in de filmpjes wordt in de camera gesproken) onbewust een gevoel van veiligheid triggert.

Ik kan me zo voorstellen dat voor mij het geruststellende gespin van een kat een ontspannend effect zou kunnen hebben. Dat ga ik eens ontdekken en met HRV biofeedback meten of ik mijn hartcoherentie er door kan verbeteren…

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Getagd met , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*