Review Wonderspel

Evelyne Kramer van Wonderspel
Evelyne Kramer van Wonderspel

Tijdens het inspiratieweekend voor coaches hebben de deelnemers kennisgemaakt met het coachingsspel “De Wens, de Wijsheid en het Wonderspel” dat is ontwikkeld door de zussen Evelyne en Elysa Kramer.
Evelyne is Concept en Product Designer en heeft samen met een partner een grafisch ontwerp bureau. Daarnaast heeft zijn een kindercoach opleiding gevolgd met het doel om producten te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden bij het coachen van kinderen.

Elysa Kramer is Sociaal Psycholoog en heeft op enig moment aangegeven bij haar zus dat zij het spel ook wel interessant vindt voor volwassenen. Daar zijn ze mee aan het werk gegaan en gaan experimenteren. Nu hebben ze een kinder- en volwassenenversie ontwikkeld en binnenkort gaan zij starten met het opleiden van kindercoaches om met het spel te gaan werken.

Het spel bestaat uit 12 stappen waarbij je een reis van wens tot wonder maakt. Daarbij is het de bedoeling dat degene die aan de beurt is hardop denkt en al brainstormend met de andere deelnemers stap voor stap door de 12 stappen gaat. Deelnemers en de spelleider proberen constant op elkaar te reflecteren en ideeën, inspiratie en wijsheid te uiten. Daarnaast zijn er ook diverse bronkaartjes die op verschillende momenten hulp , inzicht, speelsheid en humor bieden.
Ook hebben de spelleiders nog mogelijkheden om verschillende hulpkaarten in te zetten die een interventie vertegenwoordigen. Deze interventies zijn gebaseerd op verschillende bestaande technieken om dingen helder te krijgen zoals bijvoorbeeld NLP, hartcoherentie en “the Work” van Byron Katie.

Wat ik erg leuk vond is dat er eigenlijk vanzelf een sfeer ontstond waarbij iedereen enorm bezig was om de “ander” te helpen. De meeste spellen gaan om “winnen”, maar bij dit spel gaat het om “steunen” en “inspireren”. De directe reflectie van anderen helpt goed om je eigen wensen op een rijtje te krijgen en er precies achter te komen wat je wel en niet wilt.
Het is geen spel dat je snel even speelt. Tijdens het weekend hebben wij ongeveer 4 stappen gedaan. Iedereen baalde ervan dat we niet verder konden gaan en we zullen zeker een weg gaan vinden om ons spel in de toekomst verder af te maken. Het spel wordt normaliter in 4 sessies van 2 uur uitgespeeld, wanneer het gespeeld wordt met 3-4 personen.

Hoewel het spel speels, leuk, luchtig en eenvoudig oogt, zit er volgens mij een enorme diepgang in die door de dynamiek van het samenspel van de deelnemers en de spelleider erg krachtig kan werken. Zo kunnen deelnemers in korte tijd hun wensen duidelijker krijgen en hun dromen verwezenlijken. Daarnaast zag ik in een paar uur om me heen steeds meer mensen:
• Met meer zelfvertrouwen
• Die beter wisten wat ze wilden in hun leven
• Die zich gesteund voelden
• Die zich goed genoeg voelden

Behalve de intentie die versterkt wordt doordat er meerdere personen zijn, kun je door de reflectie en feedback snel beter focussen. De spelleider zorgt ervoor dat alles positief wordt verwoord en daardoor kunnen overtuigingen veranderen. Een krachtig trio:
• Focus
• Intentie
• Overtuiging

Evelyne en Elysa van Wonderspel willen het spel niet los als spel gaan verkopen. Een goede begeleiding van het spel is namelijk essentieel om de sfeer positief en inspirerend te houden. Ze gaan coaches opleiden om met het spel te gaan werken en deze krijgen daar dan een licentie bij om het spel te gebruiken. Het spel zal zich waarschijnlijk altijd blijven evolueren en zal elk jaar weer nieuwe aspecten krijgen.
Als je op de hoogte wilt blijven van het Wonderspel, volg ze dan op Twitter , LinkedIn of Facebook:

http://www.facebook.com/pages/Wonderspel/121814731235457?sk=wall
www.twitter.com/wonderspel
http://www.linkedin.com/company/1225460?trk=tyah

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

1 Comment on “Review Wonderspel

  1. Ik was er bij! Het was een hele verhelderende en positieve ervaring.
    Zeer de moeite en tijd waard en hoop nog eens in de gelegenheid te komen het spel helemaal uit te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*