Hartcoherentie

Een coherent hart

Hartcoherentie is een woord dat je (nog) niet in een woordenboek vind. Het is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. Coherent wil eigenlijk zeggen, samenhangend, in harmonie met andere ritmes in je lichaam zoals hersengolven.

Als dit patroon mooie sinus golven laat zien vergelijkbaar met een rustige branding van de zee, dan kun je spreken van hartcoherentie. Dit kun je wel voelen, maar zeker in het begin is het moeilijk om precies te voelen of het zo is. Daarvoor kunnen we biofeedback apparatuur gebruiken.

biofeedback grafiek

Samenhang hart en zenuwstelsel

Ons hart gaat sneller kloppen bij inademing en bij uitademing gaat het hart trager kloppen. Bij gezonde personen verschilt de tijd tussen twee hartslagen voortdurend. Deze onregelmatigheid toont aan dat de hartfrequentie zich goed aanpast aan de omstandigheden van het hart en de bloedvaten. Het is een teken dat het ‘gaspedaal’ en het ‘rempedaal’ van ons zenuwstelsel goed werken.

De hartcoherentie neemt af wanneer iemand gespannen is. Bij mensen die zeer angstig of gestrest zijn, zal de hartcoherentie geheel afwezig zijn. Een lage hartcoherentie geeft onbalans aan. Een hogere hartcoherentie geeft een hoge flexibiliteit aan op geestelijk, emotioneel en lichamelijk niveau.

0 Comments on “Hartcoherentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*