Wijze woorden van David Servan-Schreiber

Van de week zag ik een interview met Wubbo Ockels bij de TVShow. Een indrukwekkend verhaal van een open en emotionele Wubbo Ockels die vecht tegen kanker. Tot mijn verbazing kwam er ook een stukje in voor over David Servan-Schreiber. Blijkbaar volgt Wubbo Ockels zijn (of enkele) richtlijnen uit zijn boek “Antikanker“.

David Servan-Schreiber
David Servan-Schreiber

De openheid van Wubbo Ockels deed me denken aan het boek “Not the Last Goodbye: On Life, Death, Healing, and Cancer” van David Servan-Schreiber en ik besloot het nog eens te lezen. In dit boek kijkt hij terug op zijn leven. Deze passage trok vooral mijn aandacht:

I didn’t manage to remain close to nature and to its, and my, natural rhythm. I am absolutely convinced that spending time in a forest, on a mountain, or by a riverbank brings us something that is wonderfully revitalizing. Perhaps this is because it helps us to align ourselves with the rhythm of the seasons, to find balance and healing within ourselves. I don’t know of any scientific studies that back u this intuition. But the idea that finding harmony with nature is good for our health is supported by a whole series of established truths.

Ook ik voel intuïtief dat dichter bij de natuur zijn belangrijk is om gezond te blijven.

Ik ben een groot bewonderaar van David Servan-Schreiber en vindt al zijn boeken uitermate lezenswaardig en interessant. Hij is psychiater en heeft zich zowel in de oosterse al westerse geneeskunde verdiept.

Ik weet nog dat ik “Uw brein als medicijn” in 2004 las. Het was één grote herkenning. Bepaalde dingen die ik diep van binnen al wel wist, werden in dit boek bevestigd, vaak ook ondersteund met wetenschappelijk onderzoek. Het was voor mij de aanleiding om me in hartcoherentie te verdiepen en een opleiding tot hartcoherentie coach te volgen. In zijn laatste boek waarin hij terugkijkt op zijn leven (hij is in juli 2011 helaas overleden) probeert hij een antwoord te vinden op de vraag of zijn antikanker methode wel werkt en wat hij anders gedaan zou hebben als hij zijn leven over kon doen.

Hij beschrijft daarbij dat hij soms verslaafd was aan positieve stress. Het gevoel dat hij met zijn werk een belangrijke bijdrage leverde gaf hem een kik maar liet hem het belang van zijn eigen balans uit het oog verliezen. Hij realiseert zich kort voor zijn sterven dat hij de volgorde van zijn aanbevelingen zou veranderen. Op de eerste plaats zou hij zetten: de absolute noodzaak van het vinden en behouden van innerlijke rust, met name door middel van meditatie, hartcoherentie oefeningen, en een evenwichtige levensstijl. Op een gedeelde tweede plaats zet hij het belang van lichaamsbeweging en voeding. Hij zegt daar wel bij dat deze beweringen berusten op zijn intuïtie en niet op wetenschappelijk bewijs.

Kortom, hij geeft toe dat de rol hij de rol van stressmanagement eigenlijk heeft onderschat.

Zijn laatste boek is nu ook in het Nederlands vertaald en is ook als E-boek verkrijgbaar:
Je kunt verschillende keren afscheid nemen

Dit artikel over dit onderwerp in the Optimist is ook interessant:
http://theoptimist.nl/heb_ik_ongelijk_gehad/#

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Getagd met , , , ,

0 Comments on “Wijze woorden van David Servan-Schreiber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*