Stressreductie lijkt genezingsproces kanker te bevorderen

Wanneer kankerpatiënten beter met stress leren omgaan, heeft dit positieve gevolgen voor hun genezingsproces. Dit stelt de Amerikaanse wetenschapper Edward Nelson. Waar stress de groei van zogeheten telomeren afremt, vergroot ontspanning de overlevingskans van patiënten aanzienlijk.
Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen (ook wel te vergelijken met de plastic kapjes aan het eind van schoenveters) en spelen een cruciale rol bij het genezingsproces van kanker: ze zorgen ervoor dat de chromosomen en genen in een cel bijeenblijven en niet in kwaliteit achteruit gaan. Bij veroudering worden telomeren korter, maar in dit onderzoek werd aangetoond dat stress eveneens tot kortere telomeren leidt.
Een belangrijke ontdekking, omdat kankerpatiënten juist gebaat zijn bij lange telomeren. Stressvermindering zou dan ook deel moeten gaan uitmaken van reguliere behandelingen, meent Nelson.
Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 31 vrouwen over een periode van 4 maanden. De effecten waren opvallend, maar er is meer onderzoek nodig om zekerheid te krijgen.

Bron: WebMD

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*