Onregelmatige ademhaling?

Veel mensen ademen onbewust onregelmatig en houden ongemerkt even hun adem in tussendoor. Dit heeft iedereen wel eens op bepaalde momenten, maar als het een gewoonte geworden is, kan dit negatief uitwerken op je gezondheid en gevoel van welbevinden. Je kunt er een gestrest gevoel en gezondheidsklachten aan overhouden.

Biofeedback is een goed hulpmiddel om te ontdekken of je inderdaad onregelmatig ademt. Door de oorsensor aan je oor te maken en gewoon een tijdje achterelkaar te meten, kun je het patroon van je hartritme (Heart Rate Variability) bekijken en bekijken of er enige regelmaat in zit. De Emwave2 is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor. Dit is een los apparaatje wat door middel van een oorsensor je HRV meet en de data opslaat. Deze data kun je dan later overzetten op je computer en analyseren. Als je ademhaling onregelmatig is zou de data zou er ongeveer zo uit kunnen zien als op onderstaande plaatje:

Onregelmatige ademhaling
Onregelmatige ademhaling in incoherent hartritmepatroon

Je ziet hiernaast een patroon met onregelmatige en puntige pieken en dalen. Deze grafiek geeft eigenlijk het evenwicht aan in je autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit een soort gaspedaal en rem. De HRV grafiek hiernaast laat eigenlijk een grafiek zien waarbij de rem en het gaspedaal tegelijk worden ingedrukt, waardoor er een grillig en chaotisch patroon ontstaat. Dit kan veroorzaakt worden door een onregelmatige ademhaling, gespannen spieren, gezondheidsproblemen, maar waarschijnlijk eenvoudigweg door stress.

De HRV grafiek hieronder laat eerst een onregelmatige ademhaling zien, waarbij iemand wel redelijk ontspannen is (er zitten geen puntige pieken in de lijn), in het middendeel wordt de ademhaling en daarmee de HRV regelmatiger en ontstaan er mooie sinusgolfjes. Vervolgens gaat deze persoon nog iets meer met zijn buik ademen, waardoor er een betere diafragma ademhaling ontstaat en voelt deze persoon een positieve emotie (vanuit herinnering of door naar iets moois te kijken of luisteren). Dan zie je een hartcoherent patroon ontstaan.

Onregelmatige ademhaling
Onregelmatige en regelmatige ademhaling en hartcoherentie

Bij een hartcoherent patroon wordt er in je lichaam onder andere het hormoon DHEA aangemaakt (ook wel het gelukshormoon genoemd) en zijn al de cellen in je lichaam ontspannen, waardoor er op celniveau onderhoudswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. En er is een optimaal zuurstoftransport naar al je organen. Als je een hartcoherent HRV patroon hebt,  geeft je je lichaam de mogelijkheid om te regeneren en geef je je immuunsysteem de kans om zijn werk te doen.

Doordat je met behulp van biofeedback de effecten van je ademhaling direct zichtbaar maakt, kun je eenvoudig leren hoe je je ademhaling aan kunt passen om wel een regelmatig patroon te krijgen. Vervolgens is het natuurlijk zaak om regelmatig te oefenen om blijvend je gewoonte om onregelmatig te ademen te doorbreken.

Hiervoor kun je uitstekend het e-book “Ontstressen met biofeedback” gebruiken. Dit omvat een 40-dagen programma dat je kunt volgen en wetenschappelijk is aangetoond dat deze periode nodig is om een nieuwe gewoonte aan te leren. Na deze periode zul je dus automatisch beter gaan ademen.

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Getagd met

2 Comments on “Onregelmatige ademhaling?

  1. Beste heer/mevrouw,

    bij mijn ademhaling voel ik “kleppen” opengaan en sluiten. Het is verscheidene malen voorgekomen dat de doorstroming van mijn adem even stopt op dat moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*