Oefenen met HRV Biofeedback helpt tegen stress symptomen

In PubMed, dé bibliotheek met wetenschappelijke artikelen kwam ik weer wat nieuwe recente artikelen tegen die bevestigen dat HRV Biofeedback apparatuur werkt tegen de negatieve effecten van stress en andere stress gerelateerde klachten.

Daarnaast blijkt uit onderstaand onderzoek dat de stress gerelateerde klachten verminderden én de cognitieve vaardigheden verbeterden bij productiemedewerkers in fabrieken.

Samenvatting artikel in psychiatrisch vakblad:

Ademtraining voor de behandeling van psychiatrische en stressgerelateerde aandoeningen.

Neurofysiologische studies kunnen verklaren hoe ademhalingstechnieken de reactie op stress, emotieregulatie en de functie van het neuro-endocriene en autonome systeem normaliseren. Van ademtraining is aangetoond dat het de symptomen van stress, angst, slapeloosheid, posttraumatische stressstoornis, rampen, depressie en ADHD verminderen. Technologische ademhalingsinterventies helpen om beter te ademen door middel van visuele signalen zoals een animatie of real-time feedback op basis van fysiologische parameters zoals hartslag variabiliteit. De empirische literatuur geeft aan dat met technische ademhulpmiddelen heilzaam werken als behandeling in de geestelijke gezondheidszorg. Het is echter niet geschikt voor iedereen. Persoonlijke begeleiding en evaluatie kunnen deze resultaten te verbeteren.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23538082
Psychiatr Clin North Am.
 2013 Mar;36(1):121-40. doi: 10.1016/j.psc.2013.01.001.
Brown RPGerbarg PLMuench F.

Int J Occup Saf Ergon. 2012;18(4):549-61.
Samenvatting onderzoek van een Indonesische universiteit:

Ademhalingsbiofeedback training om stress bij productiewerkers te reduceren.

Het doel van deze studie was om het effect van een ademhalingsbiofeedback training te onderzoeken bedoeld om bij de productie binnen bedrijven stress te  verminderen. Ademhalingsbiofeedback werkt door mensen te leren hun onvrijwillige hartslagvariabiliteit te herkennen en patronen van deze fysiologische respons zelf te controleren . Zesendertig vrouwelijke subjecten van een elektronische productiefabriek werden willekeurig toegewezen als de experimentele groep ( n = 19 ) en de controlegroep ( n = 17 ) . De deelnemers van de interventie ontvangen 5 wekelijkse sessies biofeedbacktraining. Voor en na de interventie werden fysiologische stress profielen gemeten en subjectief ervaren depressie, angst en stress schaal ( DASS ) beoordeeld. De ervaren depressie , angst en stress nam aanzienlijk af na de training in de experimentele groep , en werden ondersteund door een aanzienlijke toename in fysiologische waarden . Over het algemeen ondersteunen deze resultaten de mogelijke toepassing van ademhalingsbiofeedback training om negatieve emotionele klachten bij industriearbeiders te verminderen.
Deze zelfde universiteit onderzocht ook:

Effect van biofeedback training op de cognitieve prestaties van de operator.

CONCLUSIE:
Deze studie toont mogelijke toepassing van HRV biofeedback voor prestatieverbetering van de operator, geassocieerd met verhogingen van HRV.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23294659

Wil je meer weten over onderzoek en HRV Biofeedback? Kijk dan ook eens bij deze pagina http://www.heartmathbenelux.com/index.php?id=12&sec=0&lang=nl

of op deze pagina: Wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van meditatie

 

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Getagd met ,

0 Comments on “Oefenen met HRV Biofeedback helpt tegen stress symptomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*