De werking van muziek bij stress

Follow my blog with Bloglovin

muziek helpt tegen stressMuziek kan helpen tegen stress

Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen en maakt endorfine vrij in de hersenen, morfine-achtige stoffen die pijn verlichten en de stemming verbeteren. Van onder ander het Air on a G string van J.S. Bach is aangetoond dat het de hartslag vertraagt, de bloeddruk doet dalen, de ademhaling rustiger maakt en spierspanning vermindert. Niet alleen klassieke muziek is rustgevend.
Muziek met een ritme dat een harmonieus patroon, oftewel hartcoherentie in de hand werkt, werkt het beste. Zo kwam ik er toevallig achter dat een nummer van Sweetbox  gebaseerd is op Air on a G string van Bach. Het is een nummer wat gerust stelt. Vandaar dat ik er dit artikel over eerste hulp bij een paniekaanval over schreef.
Nog een lijstje muziekstukken met een kalmerend effect:

Händel – Watermuziek

Chopin – Nocturnes

Schubert – Symfonie nr. 8 in B-mineur

Pachelbel – Canon in D

Albinoni – Adagio in G

Mozart – Pianoconcert nr. 21

Beethoven – Pastorale

Elgar – Salut d’amour

 

Het zou kunnen dat de muziek een invloed heeft op onze hartslag. Een theorie is bijvoorbeeld: dat ons hart gaat resoneren op de trillingen van de muziek. Dit is gebaseerd op de simpele ontdekking die Constantijn Huygens deed: dat verschillende slingerklokken uiteindelijk in een gelijk patroon gaan lopen. En dat dit niet alleen optreedt bij dezelfde frequentie maar ook als er een veelvoud van die frequentie is, dus ook bij een klok die 2 maal zo snel slingert als een andere klok.

Ons hart is een krachtig orgaan (min. 5000 maal krachtiger als ons brein) als het gaat om elektrische en magnetische velden. En ons hart is het eerste orgaan in de foetus dat gaat werken. Als ons hart een coherent patroon laat zien, gaan onze hersenen en andere organen, maar ook al onze cellen uiteindelijk mee resoneren. In het engels wordt dit ook wel “entrainment” genoemd.

Dit soort muziek heeft trouwens niet alleen positieve effecten op de mens. Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat koeien meer melk geven met klassieke muziek en planten beter groeien. Ben je benieuwd naar de resultaten van onderzoeken op het gebied van stress en muziek? Kijk dan eens hier.

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Getagd met , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*