Column: De hakkenbar

‘Runt u deze zaak alleen?’, vraag ik. De schoenen in de hakkenbar staan tot aan het plafond.

Aan de ene kant van de ruimte is net een paar pumps netjes opgeknapt, aan de andere kant wordt bij de toonbank een paar kapotte laarzen ter reparatie aan- geleverd. Zo blijft de berg afgetrapte, ontzoolde en scheefgelopen schoenen altijd even hoog.

‘Ja’, zegt., hij, terwijl het beeld van Penelope met haar weefgetouw me voor ogen komt. Trouw aan Odysseus haalt ze elke nacht weer een stukje uit om de vrijers van zich af te kunnen houden. Ook zie ik een eenzame hakkenman voor me die door zijn schoenen langzaam levend wordt ingesloten.

‘Heeft u nooit last van stress?’, vraag ik. Hij kijkt op van het paar schoenen dat ik heb gebracht en waar hij liefdevol overheen aait.

‘Niet meer’.‘Hoe heeft u dat voor elkaar gekregen?’, vraag ik.

Hij kijkt me haast verontschuldigend aan. Pauzeert even.

‘Eigenlijk heb ik gewoon tegen mezelf gezegd: ‘Ik wil het niet, ik doe er simpelweg niet aan. Ik heb geen stress! Ik doe mijn best en als het niet af is, is het niet af. Als iemand staat te stuiteren van woede bij de toonbank omdat zijn schoenen nog niet klaar zijn, zeg ik: ‘Bedenk je je wel dat het JOUW bloeddruk is die momenteel omhoog gaat….? ‘

Ik voel me ontroerd door de eenvoud en de levenswijsheid. In gedachten ga ik door mijn koffer met anti-stress bagage voor mezelf en mijn klanten: yoga routines,  ontspanningstechnieken, geleide fantasieën, ontrafeling van irrationele gedachten, massages, kinesiologische oefeningen, meditatie technieken en cd’s met stromend watergeluiden die alle stress eraf zouden spoelen. Zojuist aan de koffer toegevoegd: Hartcoherentietraining.

Voor al diegenen die niet zomaar tegen zichzelf kunnen zeggen ‘Ik doe niet aan stress!’, is deze biofeedbacktraining die je fysiologie op orde brengt een belangrijke stap om je minder in de greep te voelen van alles dat je stress geeft.

Janneke Geurts 2011

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*