Wat is epigenetica?

“De ontwikkeling en instandhouding van een organisme wordt geregisseerd door een reeks van chemische reacties die delen van het genoom aan- en uitschakelen op bepaalde momenten en locaties. Epigenetica is de studie van deze reacties en de factoren die hen beïnvloeden.”

Het genoom

Iedereen heeft een licht verschillend genoom, de volledige verzameling van menselijke genen. Onze genen zijn opgeslagen in DNA-eenheden die op hun beurt opgeslagen zitten in 23 chromosoomparen. Ons DNA is een soort blauwdruk met erfelijke instructies: van onze lichaamsvorm en tot de gevoeligheid voor erfelijke ziektes. Sommige genen zijn nauwelijks veranderd sinds miljarden jaren, andere kregen hun vorm door recente epidemieën. DNA geeft de erfelijke eigenschappen van generatie op generatie door en zorgt ervoor dat een cel alle stoffen op het juiste ogenblik maakt die de cel in een bepaalde fase van zijn leven nodig heeft.

Het epigenoom

DNA zit om een histone gedraaid

DNA is echter slechts het halve verhaal, het DNA in ons lichaam is om proteïnen heen gewikkeld, genaamd histonen. Zowel de DNA als de histonen worden bedekt door chemische receptoren. Deze tweede structuurlaag wordt het epigenoom genoemd.

Het epigenoom. De rode punt en de groene puntjes zijn receptoren voor chemische stoffen.

Het epigenoom vormt de fysieke structuur van het genoom. Het is een soort in elkaar gedraaid touw dat strak in elkaar gaat zitten als er genen niet nodig zijn en deze worden daarmee onleesbaar. Bij de genen die voor de betreffende cel wel van belang zijn zit het touw los uit elkaar gedraaid en dat maakt deze genen wel goed leesbaar. Dit zorgt ervoor dat genen specifiek voor de functie van de  specifieke cel efficiënt afgelezen kunnen worden.

Epigenoom als in elkaar gedraaid touw

De DNA is hetzelfde gedurende je hele leven, het epigenoom is daarentegen flexibel. Het epigenoom wordt beïnvloed door bijvoorbeeld voeding en stress. Door chemische stoffen die ontvangen kunnen worden door de receptoren kunnen individuele genen “aan” of “uit” gezet worden. Op de site van de universiteit van Utah staan een aantal animaties die dit ingewikkelde onderwerp een stuk duidelijker maken. Bekijk hier de prachtige animaties op http://learn.genetics.utah.edu/content/epigenetics/ Het epigenoom verandert door ervaringen. Stressvolle gebeurtenissen, hoeveel moederliefde je als baby hebt gehad etc. heeft allemaal invloed  op je epigenoom. Maar het goede nieuws is: ook bijvoorbeeld liefde en meditatie heeft invloed op je epigenoom en wel een positieve!

Epigenetica en het menselijk brein

Gedurende ons leven blijven de hersenen flexibel inspelen op de buitenwereld. Naast het ontvangen van signalen uit de buitenwereld, stelt ons brein ons in staat om herinneringen te vormen en van onze ervaringen te leren. Veel hersenfuncties worden beïnvloedt door epigenetische mechanismen, wat belangrijk is voor de lange termijn opslag van informatie. Epigenetica  speelt waarschijnlijk ook een belangrijke rol bij psychiatrische ziekten en verslavingen. Op dit moment worden er verschillende onderzoeken gedaan die zouden kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe en effectievere behandelingen. Bron: http://learn.genetics.utah.edu/content/epigenetics/

Wist u dat epigenetische verandering overerft worden? http://www.natuvitaal.nl/epigenetica-verandering-in-dieet-heeft-invloed-op-volgende-generaties/

Sinds 2007 Stress Management Coach gecertificeerd door Heartmath

0 Comments on “Wat is epigenetica?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*